מכינה קדם צבאית “בית מתניה”

מבנה מרובה שימושים* המיועד לקהילות שונות בחלקה הקטנה מחצי דונם, מהווה אתגר תכנוני מורכב. מעבר לפתרון הצרכים כפי שהוגדרו בפרוגרמה, הפרויקט דרש התייחסות ומענה לקשר המורכב בין המכינה וקהילת הקיבוץ העירוני המפעילה אותה, לקהילת השכונה, ולצרכים המורכבים של כ-140 בני נוער החיים ופועלים במבנה קטן וצפוף במשך שעות רבות בכל יום.

המפתח לפתרון טמון בהתייחסות למושג הקרקע. התכנית מציעה להגדיר שני מישורי קרקע:

  • מפלס ציבורי: ניצול שטח פנוי ליצירת גינה משותפת במרחב הציבורי שתחבר בין המבנה לבין מבני מגורים וגני הילדים השוכנים בסביבה, ובכך תספק חיבור ראוי בין הקהילה לתושבי השכונה.
  • מפלס חלופי: יצירת קומה מפולשת במפלס הגג המבדילה בין המבנה הקיים לבין תוספת הבנייה. מפלס זה יהווה מרחב א-פורמלי המעניק תחושת חופש, אור, אוויר, פרטיות, אינסופיות, קשר לטבע ויצירת זהות מובחנת הנדרשים בסיטואציה כה צפופה ומורכבת. המפלס יועשר בחללי לימוד א-פורמליים פתוחים ו”חדירה” של חלל בית הכנסת המאפשרת השתתפות בפעילות בית הכנסת גם ממפלס זה.

מבחינה עיצובית: החלוקה למפלסי-קרקע שונים מאפשרת איחוד של הקהילה על בסיס החצר השכונתית ושתי הקומות הקיימות במבנה, ובו-זמנית בידול עבור המכינה, הזקוקה לזהות מובחנת ולרמת פרטיות רבה יותר בפעילותה היום-יומית.

*ריבוי שימושים כולל: מסחר, בית כנסת לקהילת השכונה, בית כנסת לקהילת בית ישראל, מכינה קדם צבאית דו שנתית עבור 140 תלמידים (חדרי לימוד, מטבח, חדר אוכל, משרדים…)

מיקום: ירושלים, שכונת גילה
סטטוס: מתן תוקף